Baby’s met geelzucht geholpen door kleurlichttherapie

geelzucht babyBAby’s krijgen na de geboorte vaak te veel bilirubine in het lichaam, omdat de moeder veel HB aanmaakt en na de geboorte het teveel weer moet worden afgebroken. De baby krijgt hierdoor een gele kleur. Baby’s die geboren worden in het ziekenhuis gaan dan meestal onder het blauwe licht en krijgen dan dus kleurlichttherapie. In het ene ziekenhuis doen ze dit eerder dan in het andere, aldus kinderartsen van Groningen en Nijmegen. Het blauwe licht waarmee baby’s worden beschenen is het meest effectief op een golflengte van 420-475 nm.

Feit: Zo’n 25% van de baby’s krijgt te maken met geelzucht en wanneer de baby te vroeg komt ligt het percentage zelfs op 80%

Blauw licht behandeling
Heeft jouw kindje teveel bilirubine in het bloed, wordt het behandeld met blauw licht. Het blauwe licht zorgt ervoor dat bilirubine wordt omgezet in een wateroplosbare vorm, deze worden dan door het lichaam gescheiden. Dit is de reden dat baby’s dan vaak onder een blauwe lamp liggen, dit noemen ze kleurlichttherapie of fototherapie. Slaat deze methode niet aan krijgt de baby een wisseltransfusie. Er zal dan vervuild bloed worden opgevangen in een katheter en nieuw bloed dat kleine lichaampje in gaan. De bilirubinewaarden moeten nu eenmaal weer op normale waarden terechtkomen.

10. juli 2013 by admin
Categories: Nieuws | Tags: , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *