Energiedrankjes of echt geelzucht

energiedrankEr zijn inmiddels best veel kinderartsen die een verbod willen op energiedrankjes voor kinderen. Er komen vaak ouders met kinderen bij de dokter waarbij men denkt dat het kind geelzucht heeft. Een dokter dient te onderzoeken hoe het kind aan de geelzucht komt. Bij sommige kinderen was men zo lang aan het zoeken tot men erachter kwam dat het kind zo’n 5 blikjes energiedrank per dag dronk. Toen het kind hier mee stopte verdwenen de klachten ook. Zo ging het gevolg geelzucht weg omdat de oorzaak weg werd genomen. Tevens was het kind zeer moe. De vermoeidheidsklachten waren na verloop van tijd ook verdwenen.

Eén van de leden van de commissie pleitbezorging van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Rolf Pelleboer heeft zelf kinderen met maagproblemen, leverfunctiestoornissen en hartproblemen gezien en naar alle waarschijnlijkheid ook door het drinken van teveel energiedrank.

Je geeft toch ook geen koffie aan je kinderen?

De kinderarts Pelleboer is er druk mee bezig. Hij geeft aan dat koffie zorgt voor slapeloosheid en concentratieproblemen. In koffie zit Cafeïne. In een blikje energiedrank van 250 ml zit evenveel Cafeïne. Je kan dus je eigen conclusie wel trekken. Er zitten gewoon teveel ongezonde ingrediënten in. Er zit wel zo’n 9 klontjes suiker in. Deze hoeveelheid tja daar wordt je gewoon dik van. Ga zo maar door…

Schadelijk voor kinderen

Ouders kunnen beter hun kinderen goed in de gaten houden en geen energieblikjes meer geven. Kinderen met aangeboren afwijkingen zoals hart- of leverafwijkingen kunnen blijvende schade oplopen. Vanaf 14 jaar kan een kind dat verder gezond is zo’n 1 blikje per dag drinken zonder al teveel schade op te lopen. De jeugdartsen zelf raden het eigenlijk gewoon helemaal af. De Vereniging voor Kindergeneeskunde is nog bezig met een onderzoek naar de invloed van deze energiedrankjes. Vooral houden ze in de gaten welke kinderen er binnenkomen met alcoholvergiftiging en het daarbij hebben genuttigd van deze drankjes. De stof Cafeïne werkt namelijk als een oppepper en mensen hebben dan later in de gaten wanneer ze teveel alcohol hebben gehad. Er zal in december ook een waarschuwing op het etiket komen te staan, maar volgens de Dhr Pelleboer zal een verbod beter zijn.

03. november 2014 by admin
Categories: Nieuws | Tags: , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *